Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του αρμόδιου υπουργείου, εντός του Μαρτίου αναμένεται να ξεκινήσει για φέτος η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, ενώ είναι πιθανό οι δόσεις να διαμορφωθούν στις 7 αντί για 3 που ήταν τις προηγούμενες χρονιές.
Όπως και πέρυσι, το εισόδημα θα φορολογείται με βάση την πηγή προέλευσης και όχι στο σύνολό του, όπως είχαμε συνηθίσει όλα τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι με διαφορετικό τρόπο φορολογείται το εισόδημα από μισθούς και συντάξεις, που είναι οι μόνοι που έχουν αφορολόγητο, διαφορετικά τα εισοδήματα από ενοίκια και διαφορετικά τα εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα που δεν έχουν πλέον αφορολόγητο.

Τι γίνεται όμως με όλους εκείνους που απασχολούνται περιστασιακά σε κάποιον εργοδότη χωρίς σχέση μισθωτής εργασίας αλλά με κάποια σύμβαση έργου, ή για αυτούς που παρακολουθούν κάποιο επιδοτούμενο σεμινάριο;

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών  ανακοίνωσε ότι προωθεί διάταξη η οποία θα απαλλάσσει από φόρους τους φορολογούμενους με πολύ χαμηλά εισοδήματα το προηγούμενο έτος. Πρόκειται για την εφαρμογή και για φέτος της ευνοϊκής διάταξης της που προβλέπει ότι: α) Για εισοδήματα από περιστασιακά απασχολούμενους μέχρι 6.000 ευρώ και τεκμήρια που η αξία τους δεν υπερβαίνει τα 9.500 ευρώ θα ισχύει αφορολόγητο όριο 9.545 ευρώ. β) Εάν το δηλωθέν εισόδημα υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ, το υπερβάλλον ποσό φορολογείται με την κλίμακα της επιχειρηματικής δραστηριότητας, δηλαδή με 26%.

Με αυτόν τον τρόπο, αποφεύγεται οι χαμηλόμισθοι να πληρώσουν υπέρογκους φόρους υπολογισμένους με συντελεστή 26% + προκαταβολή φόρου. Οι περισσότεροι, αν το μέτρο ψηφιστεί εγκαίρως, πιθανό να μην πληρώσουν και τίποτα, αν τα εισοδήματά τους δεν υπερβαίνουν τα 6.000€.

Αναμένεται να δούμε αν η εν λόγω διάταξη ψηφιστεί εγκαίρως, ούτως ώστε όσοι έχουν χαμηλά εισοδήματα να μην κινδυνεύουν να φορολογηθούν με υπέρογκους συντελεστές.

Στην Taxworx φροντίζουμε να ενημερωνόμαστε άμεσα για όλες τις εξελίξεις στο φορολογικό και οικονομικό τοπίο. Επιπρόσθετα, δίνουμε μεγάλη σημασία στην επαγγελματική μας κατάρτιση μέσω της συμμετοχής μας σε επιμορφωτικά σεμινάρια, ούτως ώστε να φροντίζουμε κάθε χρόνο να εκπληρώνουμε αυτήν τη φορολογική σας υποχρέωση υπεύθυνα, έγκαιρα και αποφεύγοντας λάθη που οδηγούν σε πρόσθετες επιβαρύνσεις και πρόστιμα!

Έτσι, φροντίζουμε να σας ενημερώνουμε άμεσα, έγκυρα και έγκαιρα!

ΘΕΛΕΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ;

Γίνετε μέλος στην Ενημερωτική μας Λίστα

Στην Taxworx παρέχουμε δωρεάν ενημέρωση για τα σημαντικότερα φορολογικά θέματα αλλά και για προγράμματα επιδοτήσεων επιχειρήσεων, πρόσληψης ανέργων κ.ο.κ. σε όλους, όχι μόνο στους πελάτες μας.

Δεν μοιραζόμαστε τα στoιχεία σας με τρίτους.